Deltakelse i forskning på Tanavassdraget - Informasjonsmøte Scandic Karasjok
Vi trenger din kunnskap om Tanavassdraget – invitasjon til å delta i samarbeid om forskning knyttet til Tanavassdraget. På Scandic Hotel Hotel Karasjok
Joddu inviterer med dette til informasjonsmøte i Karasjok den 2. desember. kl 17:00.
Nasjonalt Villakssenter Tana – Joddu inviterer på vegne av flere forskningsprosjekter til deltagelse i forskning på Tanavassdraget. Villakssenteret er engasjert av UiT til å koordinere kontakten mellom lokalsamfunn langs Tanavassdraget og forskningsprosjekter som ønsker å forske på tema som særlig involverer lokal, samisk og tradisjonell kunnskap om Tanavassdraget.
PROGRAM
1700 Velkommen ved Camilla Brattland (UiT) og Hege Persen (Joddu). Status for forskningsprosjekter på Tanavassdraget, laks, lokal, tradisjonell og samisk kunnskap.
17.15 Orientering om Sametingets videre arbeid med Karasjok-erklæringen om lakseforvaltning ved Elle-Risten Wigelius, Sametinget.
17.30 "Kan lakseråd bidra til en lokalbasert og helhetlig lakseforvaltning?» Foredrag ved Stine Rybråten, NINA (digitalt).
Spørsmål og svar.
18.00 Pause
18.15 Diskusjon. Lokal deltagelse i forskning og forum for samarbeid om forskning langs Tanavassdraget. Hva innebærer det og hvorfor er det viktig?
19.00 Middag for påmeldte deltakere.
Det er flere prosjekter som ønsker å invitere lokalbefolkningen til å delta på ulike måter og nivåer i forskning på Tanavassdraget:
1. Forskningsprosjektet RecoSal (2023 – 2026) som ledes av LUKE og der NINA og UiT deltar sammen med Universitetet i Umeå, ønsker å bringe sammen bærere av lokal, tradisjonell og vitenskapelig kunnskap og rettighetshavere for å planlegge sammen hva som kan gjøres for å beskytte og gjenoppbygge laksebestandene og laksefiskekulturen langs Tanavassdraget og i sideelveene. Det er ønskelig med en referansegruppe med kunnskapsbærere på begge sider av vassdraget, og deltakelse i prosjektets aktiviteter slik som workshops og intervjuer.
2. Det nyoppstartede prosjektet «Sharing our knowledge» (2024 – 2027) der UiT inngår i et internasjonalt prosjekt ledet av Dalhousie University i Canada. Prosjektet har fokus på klimarisiko i vassdrag som er basis for urfolks kultur, og skal etablere utveksling av kunnskap med urfolk i Canada om klimaendringer og urfolks lederskap i forvaltning av lakseførende vassdrag. Prosjektet ønsker å identifisere behov for forskning på hvordan klimaendringer påvirker vassdraget, og kartlegger samiske begreper og kunnskap om tilstanden til vassdraget. Lokale samarbeidspartnere er DeanuInstituhtta og Joddu, som sammen med Sametinget og UiT er med i prosjektets styringsgruppe.
Bakgrunnen for prosjektene er fokuset på krisen for villaksen, bevaring av elvesamisk kultur og tradisjonell kunnskap som del av kunnskapsgrunnlaget for status for villaksbestandene i Tanavassdraget. Høsten 2023 organiserte UiT og LUKE i regi av RecoSal-prosjektet et møte i Karasjok der forskningsbehov og problemstillinger omkring forvaltning og forskning på laks ble innhentet og diskutert. Prosjektet Sharing our knowledge startet opp i 2024 og er basert på prinsippene om likeverd mellom urfolks kunnskap og vitenskapelig kunnskap og urfolks lederskap i kunnskap og forvaltningspraksis. Prosjektet har etablert en styringsgruppe hvor UiT, Joddu, DeanuInstituhtta og Sametinget går sammen om å drive fram en kunnskapsbase basert på samisk kunnskap om endringer i klima og miljø i Tanavassdraget, og utveksle erfaringer om dette med Mikma’q Nation i Nova Scotia. Styringsgruppa vil også bidra til å bygge opp et fast forum for informasjon og diskusjon om pågående forskning på Tanavassdraget i samarbeid med andre forskningsprosjekter og aktører og med deltakere fra begge sider av vassdraget (planlagt til februar 2025 i Karasjok). Et informasjonsmøte om prosjektet Sharing our knowledge ble arrangert i Tanabru den 4. september og prosjektet sto som en av hovedarrangørene av folkemøtet på Tana bru den 2. oktober og forskningssymposium om laks i urfolksområde i Utsjok den 3 og 4 oktober. Basert på erfaringer fra disse møtene, ser styringsgruppa i prosjektet Sharing our knowledge behov for å sette sammen et forum for samarbeid om forskning om Tanavassdraget. Vi ønsker å legge til rette for deltagelse i et fast forum for en bred gruppe av organisasjoner og enkeltpersoner som ønsker å engasjere seg i forskningen på Tanavassdraget, og i kunnskapsinnhenting generelt, slik som i regi av forsknings- og overvåkingsgruppa for Tanavassdraget. Erfaringene fra møtene og fra dialog med Sametingene i Finland og Norge viser også til at det er særlig viktig å informere og be om kollektivt samtykke fra ikke bare enkeltpersoner, men også fra lokalsamfunn når forskningen berører samisk kulturarv og tradisjonell kunnskap. En slik prosess med kollektivt samtykke er nå i gang i regi av prosjektet RecoSal ved LUKE blant de finske fiskefellesskapene. Med dette inviteres også organisasjoner og bygdelag på norsk side av vassdraget til denne prosessen.
Siden vi vet at organisasjonene langs vassdraget har verdifull kunnskap og innsikt, ønsker vi å invitere bredt til å delta i disse forskningsprosjektene. Et langsiktig mål er etablering av faste forum for samarbeid om forskning med deltakere fra alle deler av vassdraget fra sjø til sidevassdrag på begge sider av grensa. Vi inviterer derfor alle kunnskapsbærere langs hele leveområdet til Tanalaksen fra kysten til de øverste sidevassdragene til å delta. Vi vil trenge deltagere til å både delta i selve datainnsamlingen og til å delta i faste forum som skal bidra til å utarbeide forskningsprioriteringer og råd, blant annet.
Vi håper at mange vil være interessert i å delta aktivt i de nevnte institusjonenes aktiviteter de neste årene. Deltagelsen kan kompenseres innenfor prosjektenes prosjektperioder. Spesielt ønsker vi nå å invitere bygdelag og organisasjoner til å ta stilling til om og på hvilken måte deres organisasjon/bygdelag ønsker å delta i prosjektene, og hva slags ønsker og behov dere selv har for forskning på Tanavassdraget.
Representanter fra bygdelagene og organisasjonene vil også bli invitert til forum for samarbeid om forskning på Tanavassdraget som Joddu vil invitere til i februar 2025.
Vi serverer enkel middag - derfor trenger vi påmelding fra deg/dere
Kontakt:
Hege Persen Nasjonalt villakssenter Tana- Joddu hege.persen@villakssenter.no
Telefon 416 28 141
Camilla Brattland, UiT – Norges arktiske universitet camilla.brattland@uit.no.