Ørreten kan leve på mange steder
Ørreten er vår vanligste ferskvannsfisk. Du finner den i små bekker, i store elver, i innsjøer, i små tjern, i havet og iblant et godt stykke fra kysten.
Tenk at den blanke sjøørreten du kan fiske i havet, er samme art som den lille, brune ørreten som kan nappe i et lite fjellvann. Ørreten er en art med utrolig stor variasjon. Så variert at det nesten er vanskelig å beskrive den på en ryddig måte.
Gyter i ferskvann
Alle ørreter deler artsnavnet Salmo trutta, og alle ørreter gyter i ferskvann. Gytingen foregår oftest i bekker og elver, og mer sjelden i innsjøer. Gytebekkene kan være overraskende små, og ørretene som gyter der, kan være overraskende store.
Sjøørret eller ørret
Vi skiller mellom ferskvannsstasjonær og sjøvandrende ørret. Såkalt ferskvannsstasjonær ørret lever hele livet i ferskvann – uansett om den har mulighet til å dra til havet eller ikke. Sjøvandrende ørret, altså den vi kaller sjøørret, vandrer til havet og er der i korte og/eller lengre perioder av livet. Det rare er at søsken kan ende opp med å leve helt forskjellige liv – noen drar til havet, mens andre lever hele livet i ferskvann.
Sjøørreten kan vandre til havet både om våren og om høsten. Vårvandringen er en næringsvandring. Høstvandringen skyldes at noen av ulike grunner heller vil være i havet enn i elva om vinteren. De kan finne på å dra tilbake til elva når som helst.
Kjær fisk med mange navn
Siden ørreten finnes overalt i Norge, har den naturlig nok fått mange kallenavn. Utseendet på ørreten kan variere veldig, og mange av navnene beskriver hvordan ørreten ser ut. Andre navn forteller hvor den holder til.